Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ποιοί είναι οι άνεργοι και ποιοι είναι οι άεργοι


Συνέχεια διαβάζουμε στις εφμερίδες , βλέπουμε στις τηλεοράσεις και ακούμε στα ραδιόφωνα για τους ανέργους και τους άεργους στον τόπο μας.
Βάζουμε στους ανέργους όσους δεν βρίσκουν δουλειά, γιατί έκλεισε το εργοστάσιο ή το μαγαζί και με το δίκιο τους να παραπoνούνται και να διαμαρτύρονται.
Γιατί όμως πολλές φορες δεν έχουν δουλειά;
Μήπως οι οικονομολόγοι το εξέτασαν;
 Μήπως ανοίξαν ένα μπακαλικάκι στη γειτονιά  και ξόδεψαν ότι είχαν και δεν είχαν  και μετά το κλείσαν;
Μήπως ανοίξαν ένα τσιντσικλάδικο, η πόλη μας έχει πάνω από εκατό τσιντικλάδικα ,γιατί δεν είχαν τι να κάνουν στο χωριό τους και πουλάν  χτένες και βραχιόλια και χριστουγεννιιάτικα Κινέζικα στολίδια και μετά που τους έπιασε η κρίση το κλείσαν;΄
  Η πόλη μας γέμισα πρατήρια ψωμιών  και κουλουριών και περιμένουν να βγάλουν και τα ενοίκια και το μεεροκάματο;
   Από πού θα βγάλει ένα πρατήριο και τα έξοδα όλα και  το μεροκάματο αυτού που πρέπει;
 Απλούσαα θα ξαναγυρίσει στο χωριό του και θα είναι άνεργος και άεργος.  
   Σε ένα κομμάτι της πόλης μας εκατό επί εκατό υπάρχουν δέκα καφενεία, δέκα φαρμακεία , πέντε φούρνοι ,πέντε κρεοπωλεία;
Τι θα πουλήσουν αυτοί;
 Δεύτερη αιτία ανεργίας.
 Στην  Ελλάδα τα τελευταία χρόνια , φίλοι οικονομολόγοι,  γίναν πολλές νέες πόλεις από θεμέλια
 Δες, Γρεβενά, Κοζάνη , Βέροια, Γιάννενα και βάλε. Χτίστηκαν  με χρήματα που ήρθαν από το εξωτερικό απο οικονομικούς μετανάστες  και όχι μόνο.
Με αντιπαροχές με θαλασσοδάνεια, δεν ξέρω και  με ποιους άλλους πόρους με χρήματα από τους  οικονομικους μετανάστες από την Γερμανία
Δουλέψαν χιλιάδες εργολάβοι, μηχανικοί, και μετα εργάτες ,υδραυλικοί , μαραγγοί, ηλεκτρολόγοι,  και βάλε.
   Τώρα η οικοδομή έχει σταματήσει 
΄Εχουμε ενάμιση χρόνο , μου έλεγαν δυο μαθητές μου, ο ένας εργολάβος και ο άλλος μηχανικός  να κάνουμε κάποιο σχέδιο οικοδομής, να πιάσουμε το μυστρί.
Τι πρέπει να κάνουμε βρέ Νίκο του. Λέω, να γκρεμίσουμε την Βέροια για να την χτίσουμε από την αρχή ή να χτίσουμε κανούργια  εργοστάσια, τι να κάνουν τα εργοστάσια όταν όλα μας έρχονται φτηνά από την Κίνα και την ΄Απω Ανατολή;

  Τι πρέπει να γίνει λοιπόν,; να γκρεμίσουμε τις πόλεις για να έχουν όλοι αυτοί δουλειά;
 Δεν γίνται.
 Να και άλλη αιτία.
 Τα τελευτάια είκοσι χρόνια μας ήρθαν από τα γύρω από την Ελάδα μας κράτη και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και δουλέψαν τζάμπα,  αυτοί  έχτισαν τις πόλεις μας  και τις δικές τους   πόλεις,  φέρνοντας χρήμα στην Αλβανία, Βουλγαρία, ΄Αιγυπτο και βάλε.
 ΄Ενας εργάτης στο χωριό μου δουλεύει με σαράντα ευρώ
 Για να πάρω έναν Ελληνα εργάτη από τα Γιάννενα στο χωριό μου  θα πληρώσω εβδομήντα ευρώ μεροκάματο και θα κάνω και εκατόν πενήντα χιλιόμετρα για να πάω να τον πάρω  να γυρίσω  με τον εργάτη  στα Γιάννενα και να πάω και να ρθώ στο χωριό μου άδειος.
  Είναι ή δεν είναι εκατόν πενήντα χιλιόμετρα; 
Να λοιπόν πως έχουμε ανεργία.
Δεν ξέρω αν οι οικονομολόγοι μας, οι ξερόλες, τα ξέρουν διαφορετικκά ή οι συνδικαλιστές οι εργατοπατέρες που παίρνουν  τριάντα χιλιάδες ευρώ το μήνα από τη δουλειά τους και άλλα τοσα από το  σωματείο τους γιατί κιννητοποιούν τους άλλους σε απεργίες.
 Μην νομίσετε ότι είναι κορόϊδα να πούν στους εργαζόμενους να δουλέψουν καλλίτερα.
 Κορόϊδα είναι;
Κανείς δεν θα τους ξαναψηφίσει, όπως δεν ξαναψηφίζουν και τους πολιτικούς και έχουν ποσοστά  στις δημοσκοπήσεις δέκα και είκοσι τοις εκατό.
  
‘΄Ολοι αυτοί είναι άεργοι  και εχω την παρακάτω απορία. Γιατί α υτοί δεν κάναν  ένα συνδικάτο των αέργων των τεμμπέληδων ;
Μου ήρθε και μια άλλη ιδέα, μάλλον δεν είναι δική μου, την άκουσα από τον μεγάλο πολιτικό τον κ. Καρατζαφέρη
  Τι λέει  λοιπόν αυτ’ος ο κύριος
Να διώξουμε από την Ελλάδα ολους τους οικονομικούς μςτανάστες, από Ανατολή και Δύση, Βορρά εκαι Νότο, πάνω από ένα εκατομμύριο.
΄Ετσι εμείς που θα μείνουμε  θα έχουμε δουλειά και μεγάλο μεροκάματο, αφού οι υπάρχοντες εργάτες θα στριμώχνουν τους άλλους στον τοίχο.
 Τώρα γιατί οι κουτόφραγγοι δεν μας άφησαν να εφαρμόσουμε την σωτήρια αυτή ιδέα του κ. Καρατζαφέρη είναι άλλη υπόθεση .
 Αυτή είναι η κουτή μου γνώμη για την ανεργία και την αεργία
 Αν κάποιοι πιο σοφοί έχουν διαφορετική γνώμη ας μου την πουν να την μάθω και εγώ ο κουτός.
  Είναι και αυτοί που οι γονείς τους άφησαν πέντε οικόπεδα  και κάναν  δεκαπέντε διαμερίσματα, κι αυτοί και τα παιδιά τους εισπράτουν τα ενοίκια  και η δουλειά τους είναι αυτή , η είσπραξη των ενοικίων και τώρα είναι διαμαρτυρόμενοι, γιατί πληρώνουν το χαράτσι.
 Είναι και αυτός ή αυτή, που ο πατέρας τους  μεγαλογιατρός ή μεγαλέμπορος ή βιομήχανος τους άφησε δέκα χιλιάδες λίρες- τις περισσότερες κλεμμένες η αρπαγμένες από τον ιδρώτα του κοσμάκη- και δυό τρία διαμερίσματα  και τώρα έχουν το πρόβλημα  τι θα τα κάνουν  και θα τρελαθούν όταν ανεβοκατεβαίνουν οι μετοχές τους στην Τράπεζα η στο χρηματιστήριο
.  Είναι στους αέργους και αιωνίως παραπονούμενους και όσοι οι γονείς τους έχουν εισόδημα τέσσερις χιλιάδες ευρώ   και δεν έχουν ανάγκη να δουλέψουν
Αυτοί κάθονται στις καφετέριες και πίνουν τα ουϊσκυ και τα σφηνάκαι,και μας τρελαίνουν στην φασαρία ως τις οχτώ το πρωϊ  ,βάζοντας την Αμερικάνικη μουσική, μπούμ- μπουμ – μπάμ, μπάμ μπάμ μπάμ ….
  Τώρα αυτούς ρους φουκαράδες τους τρέλανε η κρίση
     Αυτή είναι η δική μου , κουτή γνώμη για τους ανέργους και του άεργους
Αν κάποιοι άλλοι σοφοί, κάποιοι συνδικαλιστές εγατοπατέρες έχουν διαφορετική γνώμη ας την πουν και σε μας να την μάθουμε.

                                   Γιάννης  Βακάμης
                                        Βεροιώτης
                                     Βέροια 23-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου